Ik en alcohol
Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met overmatig alcoholgebruik. Maar wat is nu verslaving? Hoe ga ik om met het problematisch alcoholgebruik van mijn partner. Waar kan ik terecht …
Doe de zelftestOmgaan met alcohol
Er is algemene consensus dat alcohol een schadelijk product is. Er zijn geen veilige grenzen omdat alcohol drinken nooit zonder risico’s is. Als je je echter aan een aantal richtlijnen houdt, dan verklein je wel de risico’s voor je gezondheid. De richtlijnen drukken we uit in standaardglazen. Je mag ervan uitgaan dat op café of restaurant een glas pilsbier, een glas wijn, aperitief, of sterke drank ongeveer evenveel alcohol bevat en overeenkomt met één standaardglas. Volgende richtlijnen hou je best in acht:
- Volwassenen maximum tien standaardglazen per week, zowel voor mannen als vrouwen.
- Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week.
- Minstens twee alcoholvrije dagen per week, om lichamelijk te recupereren en gewoontevorming te voorkomen.
- Jongeren onder 18 jaar drinken best geen alcohol.
Bron en bijkomende info op de website van alcoholhulp en in de folder “Hoeveel is teveel“ van het VAD.
Problematisch drinken
De risico’s van overmatig alcoholgebruik op korte termijn kent iedereen wel. Je reactiesnelheid vermindert, je bent ontremd, er blijven wat gaten hangen in je geheugen, je houdt er een kater aan over en in extreme gevallen leidt het tot een comateuze toestand. Problematisch alcoholgebruik houdt doorgaans ook sociale risico’s in zoals relatieproblemen, problemen op het werk, financiële problemen, gerechtelijke problemen enz. Op lange termijn ondermijnt het je gehele lichaam. Klik hier voor een beschrijving van de lichamelijke risico’s.
Verslaving
Hoe komt het dat mensen te veel of problematisch gaan drinken? En waarom blijven ze het vaak doen, zelfs als de nadelen overduidelijk worden? Een antwoord vinden we ondermeer in de theorie rond de vicieuze cirkels van Kuno van Dijk. Hij beschrijft hoe bij een verslaving op vier domeinen vicieuze cirkels ontstaan die elkaar beïnvloeden en versterken: een lichamelijke cirkel, een psychische, een cerebrale en een sociale cirkel. Op die manier wordt de verslaving in stand gehouden. Klik hier voor meer informatie.
Hulpverlening
Bij problematisch alcoholgebruik of wanneer je verslaafd bent, is het vaak heel moeilijk om alleen jouw probleem op te lossen. Praat er over met een vertrouwenspersoon en overweeg zeker ook om je professioneel te laten ondersteunen. Er zijn heel verschillende vormen van hulp mogelijk. Het Zorgpad alcohol kan je hierbij helpen om voor jou de meest geschikte hulpverlening te kiezen. Je vindt er ook adressen waar je terecht kan. Klik hier voor het Zorgpad alcohol.
Familie en omgeving
Een verslaving van je kind, partner of familielid heeft vaak ingrijpende gevolgen voor jou en je gezin. Woede, verdriet, machteloosheid en hoop zijn emoties waar je mee te maken krijgt. Vaak ook teleurstelling omdat je al de zoveelste poging hebt gedaan om iemand die je lief hebt, te helpen met het minderen of stoppen met drinken. Vaak heb je het gevoel er alleen voor te staan of weet je niet goed hoe je er best over praat of wil je ook gewoon eens kunnen zeggen wat de verslaving ook met jou doet. Hiervoor kun je terecht op onze thema-avonden die je ook samen met je familielid kunt bijwonen. Klik op deze link voor meer info of mail naar familie@aba-ieper.be voor de data van de volgende informatieavonden.
Ook op de website van alcoholhulp en van de druglijn vind je heel wat herkenbare en bruikbare ideeën. In de bijgaande V.A.D.-folders voor kinderen, jongeren en partners vind je reeds heel wat bruikbare informatie en tips.
Zelftest
Je drinkt regelmatig alcohol en je vraagt je af of je te veel drinkt en of dit mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Dit kun je hier testen. Na het invullen van de test zul je een score krijgen. Deze geeft een eerste indicatie in welke mate jouw drinkgedrag risicovol is. Een score van zestien of hoger kan een indicatie zijn om in het ABA-programma te stappen.
Het invullen van deze vragenlijst gebeurt volledig anoniem en de resultaten worden niet bewaard. Alleen jij kunt, indien je dit wenst, op het einde van de vragenlijst een afdruk van je resultaten bekomen.
Lees eerst bijgaande duiding bij de test.
In de vragenlijst wordt het alcoholgebruik uitgedrukt in “standaardglazen”. Wat zijn standaardglazen?.
Doe de zelftestDrinktips
De Belgische richtlijn adviseert maximaal tien standaardglazen per week te drinken. Wil je van alcohol genieten, of wil je van alcohol blijven genieten maar toch wat minderen? Hierbij vind je een aantal drinktips uitgewerkt door het platform alcoholhulp.be.
- Als je dorst hebt, drink water. Alcohol lest de dorst niet. Je krijgt er meer dorst van.
- Eet eerst iets als je honger hebt, voor je alcohol drinkt.
- Drink liever uit een glas, niet uit een fles. Uit een fles zal je waarschijnlijk meer drinken. Want de bodem lijkt langer ver weg ...
- Als je drinkt, wissel af met niet-alcoholische drankjes.
- Spreek met jezelf af hoeveel je maximaal zal drinken. Of stel een uur vast waarop je er zeker mee stopt.
- Drink niet allerlei alcoholische dranken door elkaar.
- Drink niet 'gulzig', maar neem minstens zeven slokken per glas.
- Doe minstens een half uur over een glas. Matige drinkers doen twintig tot dertig minuten over een glas, en bij het tweede glas nog langer.
- Ga niet systematisch iets drinken als je moe of gespannen bent, of problemen hebt.
- Als je uit eten gaat en je lust daar graag wijn bij, bestel ook water om te kunnen afwisselen.
Uitgebreide info: https://www.alcoholhulp.be/drinktips
Ik zet de stap
Aanmelding kan zowel op verwijzing van je huisarts als op eigen initiatief. In een intakegesprek met de psychiater bekijken we als het ABA-programma voor jou een goede optie is. Daarna plannen we een introductiegesprek met de ABA-coördinator.
Voor alle afspraken of info: neem telefonisch contact op het nummer 057/23 91 35 of via mail t.a.v. ilse.hostyn@aba-ieper.be. Je kan ook via ons contactformulier jouw e-mailadres en telefoonnummer invullen. Dan nemen wij met jou contact op om een afspraak in te plannen .
Links
Wie op zoek is naar meer informatie kan ook terecht op
Belangrijke partners van ons project
- http://www.zorgpadalcohol-wvl.be/
- http://www.pzheilighart.be/nl/
- http://www.yperman.net/
- https://www.cgglargo.be/
- https://www.karus.be/ons-aanbod/behandelaanbod/verslavingszorg/alcohol-enofmedicatie/ambulant-behandelprogramma-alcohol
- https://www.netwerkkwadraat.be/
- https://www.devestingen.be/