Ons programma

Ik zet de stap

Ons doel

Een gelukkige nuchtere levensstijl: dat is onze doelstelling. Het volledig stoppen met drinken is hiervoor de basis. We helpen je terug controle te winnen over je alcoholgebruik. Dit is het fundament van waaruit we aan een nieuwe levensstijl, een positief zelfbeeld en gezonde familiale en sociale relaties werken. Zo leer je te genieten van een leven zonder alcohol.

Voor wie?

Als het drinken van alcohol voor jou een probleem wordt, als het steeds moeilijker wordt om te stoppen met drinken, als de gedachte aan alcohol steeds meer je geest gaat beheersen, als jij of je omgeving steeds meer nare gevolgen ervaart van je drinkgedrag ... dan kan het ABA-project voor jou een antwoord bieden. We hebben voor jou een zelftest ontwikkeld die je helpt om te beoordelen in welke mate er bij jou reeds sprake is van problematisch drinkgedrag. Doe hier de zelftest.


Van jou verwachten we dat je gemotiveerd bent om te stoppen met drinken en dat je hier bij het begin van het programma reeds mee gestart bent. Je bent bereid om in te stappen in een groepstherapeutisch programma.


Een stabiele levensstructuur en ondersteuning vanuit familie of vrienden is versterkend om ons programma tot een goed einde te brengen. Het is ook goed om de behandeling te volgen op verwijzing van je huisarts of een andere behandelaar. Op die manier voorzie je jezelf ook na onze behandeling van professionele ondersteuning.


We voorzien voor de start een intakegesprek. Samen met jou gaan we daar na of het volgen van dit programma je kan helpen.


Inhoud en thema's

Het ABA-programma is een groepstherapeutisch programma voor vijf tot twaalf personen. Het traject loopt over acht weken. Nadien is er de mogelijkheid om wekelijks nazorg te volgen. In het programma zijn acht trainingssessies op dinsdag voorzien alsook een aantal infosessies ’s avonds. De trainings- en infosessies zijn verplicht. Een individuele begeleidingssessie kan op indicatie ingepland worden.


In het programma werken we vanuit een cognitief-gedragstherapeutische visie. We zien problematisch drinkgedrag als een verlies van controle, waarbij het stoppen met drinken een voorwaarde is voor een succesvolle behandeling. We proberen inzicht te geven in het verslavingsgedrag, de motivatie te versterken en vaardigheden aan te leren in het omgaan met alcohol.


De trainingssessies gaan door op dinsdag van 13.30 tot 16.30 u. Ze worden telkens begeleid door twee psychologen.


In de infosessies, die doorgaan op maandagavond van 18.30 tot 20 u., staan we stil bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid, bij de gevolgen van alcohol en bij de manier waarop de behandeling is opgebouwd. Ook je familie wordt hierop uitgenodigd.


Ons team

Ons team bestaat uit drie klinisch psychologen en een psychiater gespecialiseerd in verslavingsproblematieken.

Psychologen-therapeuten:

  • Ilse Hostyn, PZ H. Hart Ieper (programmacoördinator)
  • Francy De Smet: CGG Largo
  • Yentl Bulcaen: Jan Yperman Ziekenhuis

Verantwoordelijk psychiater:

  • Dr. Tine Verdée: PZ H. Hart Ieper

Getuigenissen

"Elk feestje waar ik met een fruitsapje in de hand sta, zie ik mijn kinderen glunderen. Daardoor wéét ik dat ik zal volhouden” 

Klik hier als je meer getuigenissen wil lezen van personen die er ook voor gekozen hebben om het roer om te gooien!

Praktisch en aanmelden

Aanmelding

Aanmelding kan zowel op verwijzing van je huisarts als op eigen initiatief. In een intakegesprek met de psychiater bekijken we als het ABA-programma voor jou een goede optie is. Daarna plannen we een introductiegesprek met de programma-coördinator.


Voor alle afspraken of info: neem telefonisch contact op het nummer 057/23 91 35 of via mail t.a.v. ilse.hostyn@aba-ieper.be. Je kan ook via ons contactformulier jouw e-mailadres en telefoonnummer invullen of je aanmelden. Dan nemen wij met jou contact op om een afspraak in te plannen .


Wanneer

Het programma loopt over acht weken en wordt vijf keer per jaar ingepland. De volgende reeksen starten op 27 augustus en 29 oktober 2024 .


De acht trainingssessies gaan door op dinsdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 u.

De infosessies gaan door op maandagavond van 18.30 tot 20 u.

De nazorg gaat wekelijks door op dinsdagavond van 19.00 tot 20.15 u.


Locatie

De trainingsreeksen (acht sessies) gaan ofwel door in "De Zuidkant" nabij het PZ H. Hart, ofwel in het Jan Yperman Ziekenhuis. De sessies van een zelfde trainingsreeks gaan wel steeds door op dezelfde locatie.


Kostprijs

Voor het volledige pakket van de trainingen en de infosessies betaal je 25 euro. De intake bij de psychiater is apart te betalen en kent de gebruikelijke terugbetaling via de mutualiteit.

De kostprijs is via bankkaart te betalen bij het introductiegesprek met de programma-coördinator.

De nazorg kost 16 euro per beurt.


Contact